Dedin pennut...

Maanantai 5.3.2018 klo 16:42


Dedin pennut saatiin viimein maailmalle. Ja kyllä taas huomaa ettei tää kasvattaminen ole kyllä herkempien ihmisten puuhaa. Saatii rahan ahneiden. Kerrataanpa siis koko pentuprojekti pikaisesti.

Dedihän on tehnyt aikaisemmin kaksi isoa ja onnistunutta pentuetta. Toinen astutus siementämällä, mutta toinen luonnollisesti ilman avustusta. Synnyttänyt itse, hoitanut pennut hyvin ja vieroittanut sopivasti 5-6vk iässä. Mm. leikkii aivan upeasti pentujen kanssa.

No, Tanja lupasi hoitaa pennut käytännössä, joten suostuin hoitelemaan teoria puolta. Itseasiassa Tanja valitsi uroksenkin, kun mulle tuli kaikkea muuta ohjelmaa + en meinannut löytää sopivaa. Astutus taas loistavasti, synnytys hyvin ja Dedi hoiti pentuja alusta asti taas tosi mallikkaasti.

5.5vk iässä ensimmäinen pentu kuoli. Aivan yllättäen, oli pari sekuntia huutanut ja sit kuollut. Toimitettiin Eviraan. Seuraava pentu kuoli vuorokauden sisällä, taas Eviraan ja sit lopuille yritettiin saada Viikkiin sydänultra-aikaa (jossa naurettiin vaan ett eihän heille nyt pääse kun ultraan on 2vk jono). Saatiin kuitenkin Evidensiaan aika seuraavalle aamulle. Siihen mennessä pennuista oli kuollut viisi. Loppujen pentujen sydämet kuunneltiin ja ultrattiin, yhdestä pennusta ja dedistä otettiin laajat verikokeet, yksi pentu käytettiin ekg:ssäkin. Ei mitään syytä kuolemille löydetty. Vähän oli tulehdusarvot koholla ja sen perusteella syötettiin ab-kuuri.

Evirassa avattiin kolme pennuista eikä syytä löytynyt. Eviran vai ell ohjeen mukaan (en muista enää kumman ohje) pennut siirrettiin pelkälle kuivanappulalle varmuuden vuoksi. Viime viikolla sain Evirasta tulokset, mut mitään varmaa syytä ei ole löytynyt. Epäilyksinä kipu, ruokinta/imeytymishäiriö tai joku geneettinen tausta.

Viisi hengissä säilynyttä oli Tanjalla tähän asti, kunnes noin 10,5vk iässä ne luovutettiin omistajilleen. Todennäköistä on että nämä viisi elävät elämänsä ilman ongelmia (tai siis ainakaan tästä episodista johtuvia ongelmia).

Pentueen molemmat nartut valitettavasti kuolivat, mutta voi olla etten olisi niitä sijoittanut muutenkaan. Blondin suvusta oppineena, en jaksa enää hakata päätäni seinään. Helpommalla pääsee kun ei kasvattaisi lainkaan tai sitten vain vaihtaa sukua. Tokikaan siis mitään takeita ei ole että olisi geneettistä tai liittyisi mitenkään tulevaan, mutta mun mielipide on ettei Dedin pentuja käytettäisi jalostukseen, kaiken varalta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini